Crowdfunding video’s

Het Nieuwe Werken volgens Generatie YMijn eerste ervaring met crowdfunding is alweer even geleden. Nog tijdens mijn studietijd. Met een groep studenten zijn we onze ervaringen over Het Nieuwe Werken gaan bijhouden en dit wilden we in boekvorm delen met de rest van de wereld. Via Tenpages, een crowdfunding platform speciaal voor boeken, zijn we aan de slag gegaan. Het exacte bedrag weet ik niet meer, maar het was een bijzondere ervaring. Vooral de laatste momenten van de campagne gaat het razendsnel. Uitgeverij Eburon heeft uiteindelijk geholpen met het laatste zetje. Met als resultaat de uitgave van het boek “Het Nieuwe Werken volgens Generatie Y”.

Crowdfunding is inmiddels de hype voorbij en niet meer weg te denken uit de maatschappij. Platforms om je idee te crowdfunden schieten als paddestoelen uit de grond. Niet voor niets! Want de opgehaalde investeringen zijn alleen al in Nederland jaarlijks verdubbeld sinds 2012. In 2014 wisten we met elkaar 63 miljoen euro bij elkaar te brengen voor allemaal heel erg toffe ideeën! Ik ben daarom ook erg benieuwd waar het in 2015 naar toe zal gaan.

“Wist je dat je met crowdfunding heel veel nieuwe klanten en leads binnen kan halen voordat je uberhaupt lanceert met je product of project?”

Een goede crowdfunding campagne

Maar hoe zet je je campagne in elkaar dat hij ook succesvol wordt? Een stevig business plan is nog steeds een belangrijke voorwaarde. Zo zijn er nog wel een aantal sleutel-ingrediënten voor een goede campagne. Een crowdfunding campagne kan ook eigenlijk niet zonder video. De reden is heel simpel. Je maakt jezelf en het idee zichtbaar en persoonlijk. Dat maakt je kwetsbaar, maar we zien als kijker ook jouw emotie in je concept en de gedrevenheid waarmee je werkt. Die mix werkt aanstekelijk en zal zorgen dat jouw enthousiasme overslaat op de kijkers van je crowdfunding video. Letterlijk dan ook de eerste stap naar succes in je campagne.

“Wist je dat crowdfunding niet per se traditionele financieringsvormen hoeft te vervangen, maar een ideale aanvulling kan zijn?”

Professioneel of zelf het wiel uitvinden

Regelmatig zie ik campagnes voorbij komen waarbij mensen zelf met de webcam een filmpje hebben opgenomen. Erg leuk en het idee is goed, maar je probeert wel financiering voor een professioneel idee te realiseren. Waarom zou je dan bezuinigen op net die ene belangrijke stap in je campagne, de video? Voor jou de eerste keer, maar de filmmaker heeft misschien al een hele serie gemaakt en weet dan waarschijnlijk precies wat hij moet doen om jouw verhaal krachtig neer te zetten.

Vanuit mijn werk als videoproducent heb ik inmiddels wat ervaring in het begeleiden van startups met hun crowdfunding video. De eerste crowdfunding video die ik maakte was gelijk een schot in de roos. Mijn opdrachtgevers wisten met hun campagne voor de eerste glutenvrije saladebar van Nederland binnen maar liefst 48 uur de financiering van € 50.000,- rond te krijgen. Zelfs voor CrowdAboutNow een record.

Wil jij ook een professionele video voor jouw crowdfunding campagne?

Dank aan Tasso Heijnen van Crowdfunding Advies voor de ‘wist je dat’!